Kaf en Koren #3: de techniek voor het talent

Negen bands strijden in de negentiende editie van Kaf en Koren voor de titel ‘Beste studentenband van Nijmegen’. ANS brengt je alle ins and outs van het festival. Vandaag: Wie draait er aan de knoppen? Drie bandjes moesten gisteravond nog laten zien wat ze in huis hadden bij de laatste voorronde van Kaf en Koren. Vlak voor aanvang stond het Cultuurcafé nog niet helemaal vol, maar de organisatie was er wel helemaal klaar voor. Organisator Maartje van Merwijk: ‘Bij deze derde voorronde weten we precies hoe alles werkt. Het is erg jammer dat we al over de helft van deze wedstrijd zitten terwijl we er al zo veel maanden mee bezig zijn. Maar het voelt goed vanavond en wij hebben er zin in!’

De technici lijken te hebben geleerd van de harde muziek van de vorige rondes, of hebben irriterende koppijn aan hebben overgehouden. Het geluid klinkt dit keer een stuk zachter. Prettig voor onze oren, minder voor de kwaliteit van de stevige rockband Local Clown. Een goed instrumentaal spel laten ze horen, maar ze weten niet de totale aandacht van het publiek voor zich te winnen.

De band die dit wel kan en uiteindelijk de titel van Kaf en Koren 2013 wordt gegeven, zal naast een microfoon, een fotoshoot en een optreden 3voor12 Clubavond in Merleyn ook een bandcoaching ontvangen onder leiding van muziekcoach Martijn Crama. Hij staat de jonge talenten met groot genoegen op te wachten: 'Wat ik ga doen met de winnaar is ze eens goed bij de kloten pakken. De vraag waarop ik antwoord wil hebben van de band is: waar zijn jullie godverdomme helemaal mee bezig?' Naast tips over de aanpak, zal Crama ook ervaringen delen en ze helpen een release plan op te zetten.

Ondertussen begint The Sausage Party aan hun onontkoombare optreden. Een dildo dient als microfoon en de zanger trekt van leer in een roze morphsuit. Verrassend voor het publiek, maar ook de organisatie staat verwonderd aan de zijlijn. ‘De demo’s die per band worden ingestuurd zijn goed beluisterd, maar er is dan nog geen gezicht gevormd bij de band. Op het podium zien wij ze voor het eerst in het echt’, verklaart Maartje. Na een lange en nonchalante soundcheck van Juicy Flavour, maken ze hun houding goed door een lekker en warm optreden te geven. Wanneer het publiek als een saamhorig gezelschap met elkaar gaat dansen, mogen de heren zich dan ook verdiend scharen naast Wolves Dressed in Sheep, Rectum Raiders en Sane als de vier grote finalisten. De aankomende Roos van Nijmegen zorgt ervoor dat we nu een pauze van twee maanden moeten overbruggen voordat de finale plaatsvindt. ‘Kan er nog even goed geoefend worden’, zegt organisator Lotte Hoving knipogend. Op naar het echte werk op woensdag 22 mei in Doornroosje.

Foto's: Felix Wagner