[UPDATE] Spoorloze ouder? Mogelijk behoud aanvullende beurs

In de Tweede kamer lijkt er nu toch een meerderheid te bestaan voor het behoud van de aanvullende beurs voor studenten met spoorloze ouders. De oppositiepartijen D66, CDA, SP en de ChristenUnie hebben een motie ingediend om deze maatregel in stand te houden. De PvdA weet nog niet of ze deze motie ondersteunt, maar zal zich wel inzetten om studenten zonder ouderlijke bijdrage te beschermen.

ANS schreef afgelopen maand al over het ongekende voorstel om de aanvullende beurs af te schaffen voor studenten die geen ondersteuning krijgen van hun ouders. De eisen om voor een beurs in aanmerking te komen zijn al erg streng, waardoor toetsing van de aanvraag een langdurige procedure kan zijn. Toenmalig staatssecretaris Zijlstra wilde in het kader van 'vereenvoudiging' daardoor de hele reling maar afschaffen. Hoewel minister Bussemaker de motie ontraadde, lijkt ze toch een andere positie in te nemen tegenover deze maatregel.

Onderwijswoordvoerder van de D66-fractie, Paul van Meenen, denkt dat er op termijn wel een oplossing komt: 'Linksom of rechtsom gaan we dit aanpassen. Eerder linksom dan rechtsom, trouwens, maar dat terzijde. Het kabinet zal mijn partij toch ook te vriend moeten houden om het leenstelsel in te kunnen voeren en het gaat niet om een groot bedrag', zegt hij tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau.

Er lijkt dus een regeling te worden getroffen voor studenten met spoorloze ouders. Het is nog maar de vraag of dit ook geldt in het geval ouders weigeren mee te betalen aan de kosten van de studie. De angst bestaat dat hiermee de sluis wordt opengezet voor ouders die eenvoudigweg geen zin hebben om financiële ondersteuning te verlenen. Voorzitter van het LSVb, Kai Heijneman, is het daar niet mee eens. 'Indien het sociaal leenstelsel er komt, dan moet de aanvullende beurs zowel worden behouden voor studenten met spoorloze als weigerachtige ouders. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er echt iets heftigs zijn gebeurd tussen de student en de ouder, er is dan niet sprake van zomaar een ruzietje.' De stelling van de PvdA om een rechtszaak aan te spannen tegen de ouder vindt hij dan ook vreemd. 'Het gaat vaak om hele ernstige zaken en studenten moeten dit af kunnen sluiten en niet juist oprakelen door een rechtszaak.'

Update, 19 maart: Allemaal leuk en aardig, dat verzet tegen de maatregel om studenten met weigerachtige/onvindbare ouders geen aanvullende beurs meer te geven, een hoop levert het voorlopig niet op. De PvdA twijfelde eerder nog over het ondersteunen van een motie die oproept om de ondersteuning van dergelijke studenten intact te houden. Zojuist bleek dat zij daar voorlopig nog geen heil in ziet. De sociaal-democraten ondersteunden de motie van de SP niet en deze werd daarmee verworpen.