Bussemaker ziet heil in MOOCs

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ziet mogelijkheden voor de zogenaamde Massive Online Open Course (MOOC) in Nederland, schrijft ScienceGuide naar aanleiding van Kamervragen.

MOOCs zijn cursussen die ontworpen zijn voor massale deelname online, waardoor de student die de cursus deelneemt dus niet gebonden is aan een locatie. Het was in de Tweede Kamer lang stil rond deze ontwikkelingen in het onderwijs maar na Kamervragen van VVD-onderwijswoordvoerders Karin Straus en Pieters Duisenberg komt het onderwerp weer in de schijnwerpers.

Minister Bussemaker zegt in het antwoord grote kansen te zien in de ontwikkeling van online cursussen in het hoger onderwijs. Nederland heeft, volgens Bussemaker, de potentie een koploper te worden op het gebied van open online onderwijs. Momenteel is de minister aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn voor deze MOOCs. Komend najaar komt er een beleidsbrief waarin staat hoe de politiek moet meerwerken aan online onderwijs, maar een ding staat vast: ‘De wet- en regelgeving mag niet in de weg zitten deze ontwikkeling te doen groeien.’

Aan de RU is nog weinig enthousiasme voor MOOCs. Het College van Bestuur heeft er zelfs geen mening over. Benieuwd of collegevoorzitter Gerard Meijer positiever over online cursussen is gaan denken? Lees het in de juni-ANS, die morgen in de bekende bakken ligt.