'Aantal studenten Geneeskunde moet omlaag'

Het aantal studenten dat begint met een studie Geneeskunde moet met tien procent omlaag. Ook het aantal plaatsen dat beschikbaar is voor specialisatie moet worden verminderd. Dat staat in het gisteren verschenen Capaciteitsplan 2013.

Volgens het advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ontstaat zonder ingrijpen een overschot aan medisch specialisten. Het orgaan adviseert het aantal plekken voor een vervolgopleiding tot specialist met ongeveer twintig procent te verlagen. Jaarlijks mogen dan maximaal 2353 basisartsen aan een vervolgstudie beginnen. Het aantal basisartsen dat zich wil specialiseren liep de afgelopen drie jaar met bijna duizend op tot 4670.

Niet alleen de studies tot specialist raken overvol. Ook aan de basis dient het aantal plaatsen te worden beperkt. In het advies aan de minister staat dat de instroom in de opleiding tot basisarts moet worden verminderd met 450 plaatsen. Op dit moment is er nog plek voor 3050 studenten.

Het Capaciteitsorgaan brengt eens in de drie jaar een advies uit over het aantal opleidingsplekken in de gezondheidszorg. Voor artsen in spé in onder andere het Radboudumc zal voorlopig niets veranderen: de effecten van de voorgestelde maatregelen zijn pas in 2021 merkbaar.