[Update] Nijmeegse studenten komen in actie

Eerder kondigden wij al aan dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) van 19 tot 23 maart naar aanleiding van Halbes monstervoorstel 'Studeren is investeren' een landelijke actieweek gaat organiseren. Vandaag organiseerde de actiegroep #studierecht een openbare actievergadering in de hal van het Erasmusgebouw, waar ideeën verzameld werden over Nijmeegse acties in die week. Pascal ten Have van de LSVb opende de brainstorm met het presenteren van de landelijke plannen. Zo gaan studenten als protest tegen het afschaffen van de ov-jaarkaart een fietstocht ondernemen van Amsterdam naar Den Haag. Hiermee willen ze laten zien dat ze met plezier zestig kilometer door weer en wind fietsen voor de goede zaak en dat lange afstanden afleggen zonder ov-jaarkaart een grote opgave is. Op 23 maart is een 'dag van rouw' afgekondigd om te herdenken hoe mooi het studentenleven voor deze maatregelen was.

Bij de vergadering van vandaag werd hard nagedacht over Nijmeegse initiatieven. Hoewel de opkomst groot was, kwamen de ideeën maar langzaam naar boven borrelen. Clichés als 'laten we het Keizer Karelplein/Erasmusgebouw/een collegezaal (doorhalen wat niet van toepassing is) bezetten' waren voor de meeste langharige aanwezigen het enige middel. Als reactie hierop kwamen er realistischere voorstellen naar voren. Net als in Utrecht is de sympathie voor de schoonmakers groot en opperden enkelen een samenwerkingsverband. Daarnaast werden verschillende flash mobs geopperd en werd er nagedacht over manieren om meer studenten enthousiast te maken voor de plannen. Wat zeker is, is dat op 20 maart een grote demonstratie wordt gehouden in Nijmegen. Laten we hopen dat er net zoveel studenten komen als vorig jaar, maar dan met een betere slogan.

Update: Vandaag hebben de mensen achter #studierecht de Thomas van Aquinostraat beklad met stoepkrijt om aandacht te vragen voor de demonstratie van volgende week, dinsdag 20 maart. Het kwam hen op enkele boze reacties te staan van voorbijgangers, omdat de gebruikte tafel 'het fietspad zou blokkeren'. Een kleurrijk geheel was het echter wel. Over een week verzamelen de demonstranten zich bij het Centraal Station voor een rondgang door de stad. Het festijn begint om 13.30.

Update: Naast het stoepkrijtevenement van gisteren zijn maar liefst twee studenten vandaag uit de kleren gegaan voor het limoengroene Cultuurcafé. AKKU, de Jonge Socialisten, Jong in de SP en Dwars Nijmegen wilden onder de aandacht brengen dat studenten letterlijk worden uitgekleed. Dat doel werd bereikt: de schaarsgeklede dame en heer trokken veel bekijks met de gevangenisbal om hun enkel en de inmiddels opgebouwde studieschuld die met koeienletters op het lichaam was gezet. Samen met andere actievoerders deelden ze stickers uit waar je zelf je studieschuld op kon schrijven.