Meer leden voor Nijmeegse studentenverenigingen

De eetacties, het flyeren en de parades van de grote Nijmeegse studentenverenigingen hebben hun vruchten afgeworpen. Gezelligheidsverenigingen Carolus Magnus en Ovum Novum verwachten dit collegejaar allebei meer nieuwe leden te krijgen dan vorig jaar en ook roeivereniging Phocas zit in de lift. De laatste zal dit jaar moeten loten om wie er lid mag worden: 422 studenten hebben aangegeven een potje te willen komen roeien, maar er is maar plek voor 180  sportievelingen/feestvierders. Een verklaring voor het succes kan hun woordvoerder niet echt geven: 'Onze promoteams hebben het erg goed gedaan, maar wat de reden is dat we zoveel inschrijvingen hebben gehad, is voor ons ook gissen. Dat we meer inschrijvingen dan de andere verenigingen hebben, komt waarschijnlijk ook doordat we geen ontgroening hebben'.

Carolus Magnus kan nog niet precies zeggen hoeveel nieuwe leden zij hebben aangetrokken. Zaterdagavond wordt pas bekend hoeveel 'klooien' de ontgroening hebben overleefd. Ovum Novum heeft haar grootste lichting ooit in het vooruitzicht: er worden zo'n 130 tot 150 nieuwe leden verwacht. Praeses Iris van Diest: 'Dat er zoveel aanmeldingen voor gezelligheidsverenigingen zijn, heeft waarschijnlijk twee redenen. Aan de ene kant wordt in de huidige economie steeds duidelijker dat je dingen naast je studie moet doen. Aan de andere kant spelen social media tegenwoordig een grote rol, terwijl mensen eigenlijk steeds meer behoefte hebben aan rechtstreeks contact. Bij ons kun je gewoon samen een biertje drinken en doen de contacten op afstand er veel minder toe. Binnen bij onze sociëteit mag je bijvoorbeeld niet bellen, om het face to face contact af te dwingen.'

Vorig jaar ging het ook al goed met de verenigingen: toen behaalde Phocas een recordaantal inschrijvingen en had Carolus met meer leden eveneens niet te klagen.