[#RUkiest] De stembus is geopend: wat valt er te kiezen?

De stembus is geopend, vanaf heden kun je hier je stem uitbrengen voor de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR). Dit jaar heb je de keuze uit 45 studenten die voor AKKUraatd, Siam en asap strijden voor het USR-pluche. Waar kies je bij elke partij voor en wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de partijen? ANS-Online zet ze voor je op een rijtje.

Wat opvalt aan de verkiezingsprogramma's van de drie partijen is de mate van overeenkomst. Allen staan ze allereerst voor de kwaliteit van onderwijs en de leus 'stop de verschoolsing' staat voorop in elk van de drie pamfletten. Tevens hekelen alle partijen het schijnbaar belabberde Engels van docenten, want gedrieën willen ze daar hogere eisen aan stellen. Bovendien vinden ze gezamenlijk dat het makkelijker moet worden voor studenten om naar het buitenland te gaan. Siam en AKKUraatd zien in de uitvoering hiervan vooral heil in het creëren van ruimte voor een buitenlandverblijf in het curriculum, asap wil dat de universiteit met meer steden contact zoekt zodat studenten op meerdere plekken terecht kunnen.

Siam en AKKUraatd pleiten gezamenlijk voor concurrerende horecagelegenheden op de campus. Beide partijen zouden graag zien dat de monopoliepositie van het Facilitair Bedrijf wordt doorbroken en er concurrerende aanbieders komen op de campus. Opvallende punten van asap en Siam zijn de invoering van een RU-app voor de smartphone en de ruimere openingstijden van de Universiteitsbibliotheek. Deze zijn niet terug te lezen in het verkiezingsprogramma van AKKUraatd.

Voor echt specifieke en unieke verschillen moet er diep in detail gekeken worden naar de programma's. Zo legt AKKUraatd als vanouds de nadruk op duurzaamheid. De grootste fractie wil studenten laten printen op gerecycled papier, de computers uit wanneer ze niet worden gebruikt en ze streeft ernaar de duurzaamste campus van 2012-2013 te worden. Op haar beurt lijkt Siam met name de studentbestuurders een steun in de rug te willen geven. Opvallend initiatief hiervoor is de invoering van een verenigingsportal. Dit moet een soort Marktplaats worden waar vraag en aanbod van (potentiële) studentbestuurders samenkomt. Asap legt de nadruk op een heldere communicatie en transparantie, waarbij ze bijvoorbeeld de universiteit oproept om haar digitale systeem te laten hacken en zo lekken weg te halen.

Al met al lijken de fracties het op grote lijnen met elkaar eens, maar zitten er met name in de uitvoering en zwaartepunten verschillen. De fractievoorzitters van de drie partijen, Nienke Aangenendt, Marc Thewissen en Jelko Dijkman zullen deze week nog in hun eigen woorden duidelijk maken op ANS-Online waarom je op hen moet stemmen. Tot die tijd zijn de precieze plannen van de partijen online te vinden op de sites van AKKUraatd, Siam) en asap.