Vormt USR blok tegen Nieuwe Universiteit Nijmegen?

Een samenwerking tussen de Universitaire Studentenraad (USR) en De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) zit er waarschijnlijk niet in. Dat valt te concluderen na een stroom aan negatieve reacties onder een ingezonden brief van de actiegroep.

Afgelopen vrijdag zond Gino Praat, actief bij DNUN, een brief naar ANS-Online waarin hij stelt dat de medezeggenschap op de RU 'simpelweg machteloos is'. De beweging waar hij deel van uit maakt, strijdt voor meer medezeggenschap voor studenten op de Radboud Universiteit. Al snel leidde de brief tot een felle discussie tussen de USR en DNUN, waarin verschillende USR-leden laten doorschemeren dat de Nijmeegse actiegroep vooral niet te serieus moet worden genomen. DNUN zocht eerder juist toenadering tot de USR. 'Wat we heel graag willen, is met de bestaande medezeggenschapsorganen om de tafel zitten. Als we samen uitkomen bij een positie waar we ons beiden in kunnen vinden, willen we daarvoor vechten’, aldus woordvoerder van DNUN Matthias van Trigt. Gezien de houding van de studentenraad, kan dit nog wel eens lastig worden.

Plotseling stopte vrijdagmiddag de stroom aan reacties onder de brief. Mark Vlek de Coningh, voorzitter van de USR, zegt dat er geen sprake was van zelfcensuur, maar dat hij 'de USR wel had aangeraden niet meer te reageren op het stuk', omdat 'de USR beter als één blok een mening kan verkondigen'. Vlek de Coningh meldde verder dat de raad de ingezonden brief bij de volgende vergadering zal bespreken en dat de USR dan bepaalt of en hoe het offensief van DNUN zal worden gepareerd.

Praat was telefonisch helaas niet bereikbaar. DNUN bijt niet van zich af, zo blijkt als Herman de Jonge namens de actiegroep niets wil zeggen over de negatieve toon van de USR. Hij laat weten nog steeds open te staan voor een discussie over medezeggenschap.