De graadmeter: tweedehands boekwinkels

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: tweedehands boekenwinkels

Wat: Antiquariaat Van Hoorn Waar: Houtstraat 35 Sfeer: honderd jaar terug in de tijd Aanbod: van Okki’s tot prenten en van stripboeken tot Spinoza Score: 3,5/5 Bij het betreden van het stoffige antiquariaat komt de karakteristieke geur van oude boeken je direct tegemoet. Oude mannetjes schuifelen door de gangpaden en de spinnenraggen voor de ramen blokkeren het daglicht. Boekliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de drie volgestouwde verdiepingen: bananendozen reiken tot aan het plafond, stapels boeken versperren de weg en iedere kast kan worden geopend om daarachter nog een tweede stellage te ontdekken. Het interieur van Van Hoorn doet denken aan een wereld waar de tijd stil heeft gestaan. Het enige wat hier de afgelopen eeuw wel is veranderd zijn de prijzen: voor een goed boek moet minstens vijf euro worden neergelegd.

Wat: Het Goed Waar: Burchtstraat 110 Sfeer: vrijmarkt op Koninginnedag Aanbod: weinig goeds Score: 2/5 Achterin op de tweede verdieping van deze kringloopwinkel is een aantal boeken weggemoffeld in gammele kasten. De onoplettende klant zou denken dat het hier slechts om opvulling gaat, maar na een grondige inspectie blijkt dat er voor koopjesjagers op sommige terreinen wel wat te halen valt. Het aanbod bestaat uit enkele kookboeken, Penguin Pockets, atlassen en verdwaald vaderlands literair werk. De medewerkers van Het Goed blijken geen fervente lezers, want de boeken worden steevast onder hun waarde geschat: de prijs komt slechts sporadisch boven de twee euro uit. Een passant maakt duidelijk dat het daarom de moeite waard is om hier af en toe rond te neuzen: ‘Ik heb onlangs nog Turks Fruit voor een euro op de kop getikt!’

Wat: De Open Dichtbus Waar: Pieter Bondamplein (bij het Cultuurcafé) Sfeer: knusse hippiebus vol boeken Aanbod: kwaliteit boven kwantiteit Score: 4/5 Iedere eerste donderdag van de maand luistert een aftands busje de campus op. Een geïmproviseerde luifel en wat uitklapbare tafeltjes met houten kisten vormen de enige bestandsdelen van deze mobiele boekwinkel. Het aanbod is summier, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de aanwezigheid van relatief veel literaire meesterwerken: voor dokterromans en de laatste Dan Brown is geen plaats. De boekverkoper vertelt, terwijl hij nog een sjekkie rolt, gepassioneerd over zijn roeping: ‘Ik vind het belangrijk om mensen aan het lezen te krijgen, met boeken die mensen raken.’ Winst maken is voor de goede man van ondergeschikt belang. De prijzen variëren van ongeveer twee tot vijf euro en met enige brutaliteit valt er zelfs nog wat af te dingen.

Wat: De Slegte Waar: Molenstraat 54 Sfeer: neurotisch goed geordende winkel Aanbod: prachtige parels tussen tal van afdankertjes Score: 3/5 Na het passeren van twintig meter verramsjte B-literatuur begint Nijmeegs meest geordende tweedehands boekenwinkel. De Slegte is van alle markten thuis: genres als krijgsgeschiedenis, seksualiteit, mythen en sagen, esoterie en Indonesië zijn netjes gearchiveerd in meterslange stellingen. De klinische inrichting geeft echter een unheimisch gevoel en zorgt ervoor dat je nauwelijks een boek uit de kast durft te pakken. Ook de kille tl-verlichting werkt weinig sfeerverhogend. Het aanbod laat daarentegen weinig te wensen over: wie op zoek is naar iets specifieks heeft een grote kans het hier te vinden. Wel is het aan te raden een dikke portemonnee mee te nemen, want de boeken zijn slechts enkele euro’s onder de nieuwwaarde geprijsd.

Tekst: Ceciele Luijnenburg en Joost Nellen Foto's: Timo Pisart Illustraties (blad): Joost Dekkers

Klik hier voor de andere artikelen van de ANS mei 2010.