Literatuurtip december

Uit de allesomvangende brei van literaire werken een exemplaar kiezen voor in je boekenkast, is geen kattenpis. Daarom plaatsen ANS en het literair tijdschrift Op Ruwe Planken dit jaar maandelijks aanraders voor leesvoer online. Bjorn Schrijen (21), student Nederlands en redacteur van Op Ruwe Planken, schrijft de literatuurtip van deze maand.

The Great Gatsby (1925) – F. Scott Fitzgerald December is de maand van de feestdagen, daarom deze maand een lijst met literaire feestjes. Om met een grote naam te beginnen: de feesten die Jay Gatsby organiseert, zijn groots en legendarisch. Elk weekend gaat de New Yorkse upperclass van de roaring twenties los in Gatsby’s huis: 'In his blue gardens men and girls came and went like moths among the whisperings and the champagne and the stars.' Fascinerender is echter om te zien hoe de feesten voor multimiljonair Gatsby een manier vormen om de hoop in leven te houden voor het enige dat hij nooit heeft kunnen bereiken. 'He was the single most hopeful person I have ever met', zegt verteller Nick in de meest recente filmbewerking. Vervang 'person' door 'book', en je hebt een adequate samenvatting.

Alice’s Adventures in Wonderland (1865) – Lewis Carroll Eerlijk is eerlijk, eigenlijk vind ik Alice in Wonderland niet zo’n heel erg goed boek. Een overkoepelende narratief ontbreekt, en uiteindelijk komt het hele boek neer op het vreselijk uitgekauwde ‘het-was-allemaal-maar-een-droom’-scenario. Toch zou iedereen dit boek een keer gelezen moeten hebben, omdat er zo ontzettend vaak mee gespeeld wordt in moderne cultuur. Batman? Lost? The Matrix? Allemaal in zekere mate schatplichtig aan Alice. Om de plek op deze lijst te rechtvaardigen: er zit ook een bekend feestje in, A Mad Tea-Party.

Lights Out in Wonderland (2010) – D.B.C. Pierre Zei ik het niet, dat er vaak verwezen werd naar Alice? Hoofdpersoon Gabriel Brockwell staat op het punt om zelfmoord te plegen, maar beseft dan dat hij het niet meteen hoeft te doen. Die vrijheid brengt hem naar Tokio, waar een bizar ongeluk ervoor zorgt dat zijn vriend en kok Smuts in de gevangenis eindigt. Om hem vrij te krijgen moet Gabriel vervolgens een banket organiseren voor het hoofd van de culinaire maffia op een onwerkelijke locatie: in de schuilkelders van het verlaten vliegveld Berlijn Tempelhof. De roman heeft een interessant geëngageerd karakter, maar is vooral de moeite waard omdat het zo heerlijk grotesk is. De deelnemers aan het banket gaan zichzelf volledig te buiten, en op het menu prijken gerechten als 'Confit of Koala Leg with Lemon Saffron Chutney' en 'Olive Ridley Turtle Necks'.