ANS luistert: Doe Maar - Skunk (1981)

Als liefhebber van reggae en ska is er een band uit de Nederlandse muziekgeschiedenis waar ik niet omheen kan: Doe Maar. Deze band hield Nederland in haar greep in het begin van de jaren '80. Zalen vol gillende tienermeisjes en luidkeels meezingende fans waren geen uitzondering voor Doe Maar. Het is een van de weinige succesvolle Nederlandstalige reggae-/skabands. Dit succes was onder andere te danken aan de kwaliteit van het tweede studioalbum: Skunk.

Marihuana
Doe Maar heeft slechts vijf studioalbums opgenomen. Skunk vind ik van deze albums het beste. Dit komt vooral omdat ook andere vocalisten dan Henny Vrienten of Ernst Jansz, de zangers van de band, aan het album meewerkten. Hierdoor heeft Skunk naar mijn mening een diverser aanbod aan muziek dan de andere albums van Doe Maar. Gastzanger Joost Belinfante beschrijft in het nummer Nederwiet bijvoorbeeld het produceren van de welbekende wietplant op een typisch skatempo. Mocht je ambitie hebben om zelf marihuana te gaan verbouwen, dan is dit nummer zeker een aanrader. Op dit album staan niet alleen lome reggae/skanummers. Smoorverliefd, gezongen door Vrienten, heeft een veel hoger tempo. De zanger/bassist van Doe Maar zingt in dit nummer over zijn liefdesperikelen en door de snelheid van het nummer komt zijn liefdesgekheid mooi naar voren. Smoorverliefd is mijn persoonlijke favoriet en volgens mij het beste nummer dat Doe Maar ooit heeft gemaakt.

Indonesië
Naast bekende hits als Sinds een Dag of Twee  en Smoorverliefd staat er op Skunk een verborgen pareltje, namelijk Rumah Saya. Dit nummer wordt gezongen door Jansz en gaat over de Indische achtergrond van de zanger/pianist. Dit nummer laat goed zien waar Doe Maar toe  in staat was qua muzikale vaardigheden. Een mix van Indische songteksten en muziekelementen met een goede gitaarsolo laat de luisteraar wanen even in Indonesië te zijn.

Reünie
Ondanks dat Doe Maar slechts vijf studioalbums heeft opgenomen en maar enkele jaren actief is geweest, heeft de band veel teweeg gebracht in Nederland en de Nederlandse muziekwereld. De muziekgroep heeft de afgelopen jaren enkele reünieconcerten gegeven, die ik helaas heb gemist. Ik hoop dat ze nog een keer samenkomen voor zo'n concertreeks, want dan zal ik vooraan staan, om samen met honderden anderen mee te blèren met de liefdesperikelen van Vrienten.