ANS bezocht: Go Short (2)

Van woensdag 8 april tot en met zondag 12 april kan de liefhebber van de korte film zijn ogen weer uitkijken. Op het International Short Film Festival Nijmegen worden in de LUX meer dan 300 films getoond. ANS bezocht naast de donderdag- ook de zaterdagavond van de zevende editie van het festival en deed verslag.

Tekst: Marit Willemsen

Animaties
Dat een getekende film niet alleen kinderen kan vermaken, wordt nogmaals duidelijk in het filmblok dat enkel animatiefilms laat zien die genomineerd zijn voor een Oscar. Amerikaanse filmmakers overheersen, vijf van de negen vertoningen komen uit de VS en er passeert zelfs een filmpje van Disney de revue, dat door het publiek zeer enthousiast wordt ontvangen. In Feast wordt dan ook de eeuwenoude Disney-truc uit de kast gehaald; een schattig getekende puppy speelt de hoofdrol en natuurlijk komt op het einde alles goed.

De Nederlandse genomineerde productie van filmmakers Job, Joris en Marieke, die ANS eerder dit jaar ondervroeg over hun films, loopt heel wat minder goed af. De lugubere humor in A Single Life is origineel en eindigt met de dood van de hoofdpersoon. Opvallend zijn de verschillende tekenstijlen, die variëren van simpele potloodstroken tot heuse schilderijen gecombineerd met stop-motion technieken.

Go Short favorites 
Uit de vele inzendingen koos het Go Short-team vier vertoningen als favoriet. De eerste film in dit blok is ook meteen de indrukwekkendste. De Nederlandse productie Nieuw van Eefje Blankevoort vertelt in slechts 19 minuten het verhaal van een achtjarig jongetje die gevlucht is uit Uganda en zijn weg moet zien te vinden in een Nederlandse klas. Vooral zijn eerste keer op een fiets is vertederend. Nieuw wordt gevolgd door een nogal langdradige Duitse film over een gescheiden man met een behoorlijk slechte band met zijn kinderen. De 38 minuten zijn een net wat te lange zit en gelukkig doen de overige twee films het festival eer aan: ze zijn kort en vermakelijk.

Het publiek ziet het ontroerende maar komische tekenfilmverhaal over twee astronauten in We Can't Live Without Cosmos en krijgt een beetje man-op-man-actie voorgeschoteld in Chat With Me. Een zeventigjarige getrouwde man besluit zijn chatvriendje bij hem thuis uit te nodigen, wanneer plots de vrouw de huizes thuiskomt. De Zweedse filmmaker Tia Kouvo komt naar voren om vragen te beantwoorden aan het eind van deze vertoning met originele insteek. Of de film gebaseerd is op een bekende wil ze niet vertellen, maar door haar houding geeft ze prijs dat het antwoord 'ja' is.