Belgisch Kamerlid wil ontgroeningen verbieden

De studentendopen in Belgiƫ liggen onder vuur. Na de ergernissen over introducties komt nu ook de oproep om ontgroeningen te verbieden. Het populistische Kamerlid Laurent Louis wil de organisatoren van studentendopen twee jaar celstraf en 1750 euro boete geven.

Louis vindt de studentendopen een 'aaneenschakeling van treiterijen, de ene al onaangenamer dan de andere'. De enige bedoeling is om nieuwelingen te vernederen, en dat wordt vervolgens afgeschilderd als 'studentenfolklore', aldus het Kamerlid. Het gezond verstand van de Belgische studenten is volgens de Waalse politicus ver te zoeken.

De Belgische ontgroeningen zijn een goed bewaard geheim. Soms moeten studenten zelfs een contract tekenen met afspraken over de geheimhouding van de doop en worden fotografen parkjes uitgestuurd waar toevallig een ontgroening aan de gang is. 800 foto's van je studentendoop het internet opslingeren lijkt dan niet de slimste zet.

We waarschuwen alvast voor de schokkende beelden, maar wellicht haalde Louis zijn inspiratie voor het wetsvoorstel uit dit soort ranzigheid? Of is hij het Abu Ghraib-gehalte van de dopen beu? Elkaar besmeuren met dierlijke organen? Wat hier gebeurt, begrijpen wij ook niet helemaal, maar we verwachten niet dat Louis hier de lol van inziet.