Studentenstroom naar België: blijft de toestand houdbaar?
Al vanaf het moment dat staatssecretaris Halbe Zijlstra zijn hak- en zaagwerk in het Nederlands hoger onderwijs begon, vreesden Vlamingen met visie een uit de hand lopende toestroom van Hollanders naar het zuiden. De Belgische universiteiten worden niet geteisterd door verregaande bezuinigingsmaatregelen, waardoor ze een steeds aantrekkelijker alternatief worden voor Nederlandse studenten. Uit vandaag door De Standaard gepubliceerde cijfers blijkt dat studenten nog steeds als een kwak Joppiesaus de grens over druipen.
In totaal schreven zich afgelopen jaar 5773 Nederlandse studenten in bij Vlaamse universiteiten. Waar in eerdere jaren vooral studies populair waren die in Nederland een lotingssysteem hanteren en in Vlaanderen niet, zoals Diergeneeskunde, zijn nu ook tal van andere studies in trek. De reden laat zich raden: Hollandse studenten vrezen in financiële problemen te komen en zien in Vlaanderen een aantrekkelijk, Nederlandstalig alternatief. Bij ons zuiderburen bestaat geen langstudeerboete en hoeft slechts 578 euro per jaar te worden betaald om deel te nemen aan een studie, een bedrag dat in schril contrast staat met onze 1771 euro.
Hoewel er nog steeds geen verandering komt in de stelling van minister Pascal de Smet, die anderhalf jaar geleden liet optekenen dat er geen selectiemaatregelen zullen worden toegepast in Vlaanderen, wordt de situatie steeds zorgelijker. Geneeskundelabo's worden steeds drukker en dreigen overbevolkt te raken en ook het financieringsstelsel komt onder druk te staan. Iedere student kost tienduizend euro en verkast na de opleiding doodleuk weer naar Nederland. Het hoofd van de overheidsafdeling voor Hoger Onderwijs en Volwassen Onderwijs, Noël Vercruysse, laat in De Standaard optekenen: 'Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen. Het is daarom belangrijk dat in de toekomst beleidsmaatregelen in verband met het hoger onderwijs op elkaar worden afgestemd.'