[UPDATE] Eindhovens protest tegen afschaffing masterstufi

Studenten in Eindhoven zijn weer boos. En nee, deze keer niet omdat er dringend behoefte is aan meer borrelruimte, waar studentenverenigingen in januari dit jaar massaal de spreekwoordelijke straat voor opgingen. Ditmaal is het menens: de technische studenten aan de TU Eindhoven maken zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op de studiebeurs, die voor hen extra hard aan zullen komen.

Woensdagmiddag voerde een groep studenten actie, waarbij tientallen petities werden getekend uit protest tegen de kabinetsplannen. Student Technische bedrijfskunde Sander Kusters (18) is de initiatiefnemer van de actie. ‘We willen aandacht vragen voor het afschaffen van de masterbeurs,’ licht hij toe. ‘Het gevolg is namelijk dat je straks de hele master moet lenen. Voor een technische master van twee jaar is dat al snel 15.000 euro, bovenop de schuld die je dan al hebt na je bachelor. Dat is niet bepaald een stimulans om een technische studie te doen.’

Met het studenteninitiatief wordt gehoor gegeven aan de oproep van studentenvakbond LSVb, die met het oog op de landelijke actieweek in maart studenten oproept protestbrieven te ondertekenen voor de Tweede Kamer.

Update: De colleges van bestuur van de Technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente hebben zich achter de protestacties tegen het afschaffen van de masterbeurs geschaard. In een verklaring tekenen zij gezamenlijk bezwaar aan tegen het plan. ‘Het is gek dat in een periode dat de vraag naar ingenieurs zo groot is dat er extra hobbels worden opgeworpen voor een technische studie,’ aldus Floris Ran, bestuursvoorlichter van de TU Eindhoven. Rector Hans van Duijn adviseert studenten ondanks deze belemmeringen toch ‘te kiezen voor een bètatechnische masteropleiding en die extra 6000 euro in zichzelf te investeren. Het bedrijfsleven staat immers te springen om meer bètatechnisch afgestudeerden.