VSNU ontstemd over arbeidsurenplan buitenlandse student

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft haar afkeer uitgeroepen over het plan van staatssecretaris Zijlstra om buitenlandse studenten meer te laten werken. De koepel van Nederlandse universiteiten vindt het 'bizar dat de staatssecretaris die doorgaans vlot studeren bepleit, deze eis stelt'.

Daarmee reageert de VSNU op het voorstel van Halbe om buitenlandse studenten veertien uur te laten werken naast hun studie om het recht te behouden op een studiefinanciering. Nu zijn dit er al acht. Volgens de VSNU lijkt het vooral om een maatregel te gaan die buitenlandse studenten moet ontmoedigen om naar Nederland te komen, ook omdat slechts 10 procent van de studenten van over de grens stufi aanvraagt. 'Studenten komen juist naar Nederland vanwege het goede onderwijs, daar moeten we blij mee zijn. Die studenten studeren ijverig, doen goede examens, studeren in sectoren waar de Nederlandse economie behoefte aan heeft, dus ik snap niet waarom ze ontmoedigd moeten worden met zo'n rare maatregel', zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda tegenover Radio 1.

Desondanks zet de Friese onderminister zijn plan door: 'Ik vind het niet eerlijk om buitenlandse studenten in de watten te leggen terwijl we offers vragen van Nederlandse studenten.' En zo is het ook hoor, Halbe.