PvdA pleit voor collegegeldvrije bèta-studies

De Partij voor de Arbeid (PvdA) gaat in haar verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande september een plan opnemen waarbij scholieren die kiezen voor een bètastudie geen collegegeld hoeven te betalen. Dat zei PvdA-Kamerlid en voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk in het programma Buitenhof.

Plasterk vindt dat Nederland achterloopt op het gebied van techniek. 'De welvaart van nu hebben we te danken aan bedrijven als Shell, Philips en Unilever, dat zijn de grote technologiebedrijven van een eeuw geleden. Waar blijven de nieuwe Shells en Philipsen? Volgens de Sociaal-democraat moeten de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven de koppen bij elkaar steken en een plan opzetten voor het onderwijs dat rust op drie pijlers. Zo moeten mbo-stagaires een baangarantie krijgen bij technische bedrijven, worden de vakscholen in ere hersteld en wordt technisch onderwijs gratis, althans het collegegeld wordt door de overheid betaald.

Het plan van Plasterk, dat overigens niet nieuw is, lijkt studenten ongelijk te behandelen. Hier is volgens de PvdA'er echter geen sprake van. 'De urgentie is nu zo toegenomen dat het moet. Als mensen communicatiewetenschappen willen gaan studeren kan dat, maar de samenleving zit niet te wachten op communicatiewetenschappers en wel op technici. Ik vind dat je er in deze tijd dan wat bij mag leggen.'

Bekijk hieronder de uitzending van Buitenhof met het interview met Plasterk.