Ambtenaren willen kortere duur medische opleidingen

Een opleiding tot medisch specialist kan best een of twee jaar korter en de arts kan hier zelf meer aan meebetalen. Dat schrijft een groep ambtenaren van verschillende ministeries aan demissionair minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en demissionair staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In het Rapport Interdepartementaal beleidsonderzoek Universitair Medische Centra onderzochten de rijksambtenaren de doelmatigheid van Universitair Medisch Centra (UMC) in Nederland. Volgens hen duurt de opleiding tot medisch specialist in Nederland gemiddeld een tot twee jaar langer dan is vastgesteld in de Europese richtlijnen. Wanneer dit zou worden ingekort wordt al gauw jaarlijks 200 miljoen euro bespaard. Tevens kunnen studenten dan best zelf wat bijdragen aan hun specialisatie. Volgens het rapport kan er jaarlijks nog eens 80 miljoen euro worden bijgeschreven op de rekening van het Rijk als studenten een eigen bijdrage van 10 procent gaan leveren, wat neerkomt op ongeveer 13 duizend euro per jaar. Dit is geen oneerlijke behandeling volgens het rapport, want medisch specialisten verdienen veel meer dan andere hoger opgeleiden. Tot slot kan er jaarlijks nog dertig miljoen extra worden bezuinigd als universiteiten niet langer wettelijk verplicht zijn om een bepaald deel van het budget af te staan aan de Geneeskundefaculteiten. Wanneer een universiteit met een UMC kan overleggen over dit budget, werkt dat doelmatigheid en efficiëntie in de hand.

Wat de demissionair minister en staatssecretaris zelf vinden van het plan is nog niet bekend. Zij hebben aangegeven pas later met een reactie te komen op het kritische rapport.