Collegegeldvrij besturen mogelijk, behalve in Nijmegen

Hoera voor alle studentenbesturen in het land! Het amendement 'Collegegeldvrij besturen' is vandaag aangenomen in de Tweede Kamer. De wet houdt in dat fulltime bestuurders voortaan geen collegegeld meer hoeven te betalen in hun bestuursjaar. 'Voor wat je niet afneemt, hoef je niet te betalen', zo redeneert Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid voor de VVD. Samen met Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66, diende ze het wetsvoorstel afgelopen februari in. Het amendement voorkomt dat bestuurders tegen de langstudeersboete van Halbe Zijlstra aanlopen. Omdat zij tijdens hun bestuursjaar niet ingeschreven staan aan de universiteit, tellen deze maanden niet mee voor het gestelde maximum van zes jaar studeren. Zo kan de actieve student zich weer profileren zonder beboet te worden voor zijn extra inzet.

Hoera voor alle studentenbesturen dus, behalve voor die in Nijmegen. De rector magnificus van de RU, Bas Kortmann, heeft zich al voor de stemming in de Tweede Kamer negatief uitgesproken over de wetswijziging. Hij is van mening dat studeren altijd in de eerste plaats komt en dat fulltime besturen, hoe gek het ook klinkt, een nevenactiviteit hoort te zijn. Door de huidige regeling op de RU is het bovendien onmogelijk je uit te schrijven, bestuurders moeten immers minimaal 18 EC binnen tikken in hun bestuursjaar. Hoewel de Tweede Kamer bestuurders dus vrij baan biedt, blokkeert Kortmann de ruimte. Kennelijk bekommert hij zich niet om het feit dat op deze manier niet alleen luie, maar ook hardwerkende studenten de dupe worden van de langstudeersboete.

Ook heeft de Tweede Kamer besloten dat het recht op de OV-kaart met twee jaar wordt ingekort. Eerder kon de student drie jaar bovenop de nominale studieduur gratis reizen, nu is dit ingekort naar slechts een enkel jaar.