Miljoenen voor Geesteswetenschappen

De Koninklijke Nederlandse Akademie voor de Wetenschap (KNAW) gaat in de komende jaren maar liefst vijftien miljoen euro investeren in de Geesteswetenschappen.

De Akademie, waar Robbert Dijkgraaf onlangs afscheid nam als voorzitter, stelt vast dat het Nederlandse geesteswetenschappelijk onderzoek in het huidige politiek-economische klimaat onder druk staat. Daarom moet er geld in gepompt worden en niet zo'n klein beetje ook. De komende jaren wordt er vijftien miljoen euro geïnvesteerd in de alfawetenschap. Er moet met name meer samengewerkt worden door de geesteswetenschappelijke instituten van de KNAW. Uiteindelijk wil de Akademie naar een overkoepelend geesteswetenschappelijk geheel dat goed is afgestemd op het onderzoek dat zij doet en daardoor terug op niveau komt. Tevens wordt het geld gebruikt om de wetenschappelijke collectie aanzienlijk te vergroten.

Het kiezen voor een forse investering in de Geesteswetenschappen lijkt een sneer van de KNAW naar het huidige demissionair kabinet, dat liever ziet dat de zogenaamde topsectoren de voorkeur krijgen.