Halbe is de kwakzalver van het jaar?

Dat hij het Hoger Onderwijs absoluut niet geneest, wisten we allang, maar desalniettemin is ons aller Halbe nu genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2012, oftewel kwakzalver van het jaar.

De staatssecretaris van OCW is genomineerd omdat onder zijn verantwoordelijkheid DUO en het NUFFIC, die de kwaliteit van buitenlandse studies beoordeelt, meeneembare studiefinanciering aan studenten gaven om een opleiding tot chiropractor te gaan volgen. Deze opleiding wordt in Nederland niet erkend. Afgestudeerde chiropractors verkrijgen in het buitenland dus een diploma waar ze in Nederland niets aan hebben. Volgens de jury valt DUO of NUFFIC niets te verwijten, zij zijn slechts uitvoerders van het beleid.

Overigens was er nog meer gedoe rond de nominaties. Ook hoogleraar Celbiologie en Immunologie Huub Savelkoul uit Wageningen is genomineerd voor de prijs en is daar niet over te spreken. Sterker nog: om imagoschade te voorkomen heeft hij de lachwekkende actie verzonnen om een brief naar rector magnificus Martin Kropff van de WUR te sturen om zo het universiteitsblad Resource te verbieden om over zijn nominatie te schrijven. Gelukkig maar dat Savelkoul met deze actie niet nog meer aandacht op zichzelf vestigt.