Bestuurders universiteiten graaien flink

Hij is er weer! De jaarlijkse lijst van grootste graaiers in het onderwijs. Ieder jaar presenteert de Algemene Onderwijsbond (AOb) de lijst met de meest verdienende bestuurders in het onderwijs.

Dit jaar op een 'mooie' tweede plek Aalt Dijkhuizen van de Wageningen University & Research Center (WUR). De voorzitter van het Wageningse College van Bestuur verdiende in 2011 een slordige 346.495 euro. Of dat erg is? Ja, want volgens de nieuwe Wet Normering Topinkomens, die morgen wordt besproken in de Eerste Kamer, ligt het maximum van een salaris in de WO-sector op 223.666 euro. Dat stond in een brief (.pdf) die afgelopen winter werd verzonden aan de Tweede Kamer. Dat is ruim 120.000 euro minder dan Dijkhuijzen op dit moment verdient.

Verderop in de lijst, die wordt aangevoerd door een bestuurder van de mbo-scholengroep Amarantis, ook bestuursvoorzitter Rene Smit van de Vrije Universiteit (291.900 euro, nummer 3), Yvonne van Rooy, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht (260.000 euro, nummer 6) en Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen (238.600 euro, nummer 11) staan er. Hier (.pdf) is de volledige lijst te zien.

Afwezig: de bestuurders van de RU. Hoewel zij ook zeer goed boeren, houden ze het nog relatief netjes en blijft hun salaris onder het maximum.