[UPDATE] Rutte II hakt in studentenbudget

Het kabinet Rutte-II bezuinigt in totaal zo'n 16 miljard euro onder het motto 'Bruggen Slaan'. Rekening houden met studenten is een brug te ver: nieuwe studenten moeten vanaf collegejaar 2014/2015 lenen voor hun basisbeurs in zowel de bachelor- als masterfase. Rutte en Samsom schrijven in hun regeerakkoord dat 'de opbrengsten van de maatregelen in de studiefinanciering worden geïnvesteerd in het onderwijs en onderzoek'. Niet specifiek het hoger onderwijs dus.

Dan nog maar een jaar goedkoop bij je ouders thuisblijven en Veolia-student worden? Jammer, ook het OV-reisrecht gaat er aan. Waar studenten nu nog in het weekend of doordeweeks gratis kunnen reizen, moeten ze in de toekomst genoegen nemen met een kortingkaart. De precieze vormgeving en korting is nog niet bekend evenals de precieze ingang van deze kortingkaart. Er staat in het regeerakkoord dat de kaart in 2015 wordt ingevoerd, verderop staat dat de kaart wordt ingevoerd in 2016. Positief puntje: er komt 150 miljoen extra voor fundamenteel onderzoek.

En wie gaan dit bezuinigingsbeleid uitvoeren? Jet Bussemaker (PvdA) wordt naar verluidt de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan haar zijde zal de relatief onbekende VVD'er Sander Dekker staatssecretaris worden, wist ScienceGuide vanochtend. het topsectorenbeleid zal worden verdedigd door Henk Kamp, hij wordt naar alle waarschijnlijkheid minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het volledige regeerakkoord is hier (.pdf) te lezen.

Later meer.

UPDATE 17.41 uur: Thijs van Reekum, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg is niet te spreken over de bezuinigingen in het hoger onderwijs. ‘Drie zware maatregelen zijn echt teveel voor de student. Voor de basisbeurs moet je per jaar 3200 euro lenen, de zorgtoeslag verdwijnt, wat je 800 euro kost en dan wil het kabinet ook nog eens het vrij reizen afschaffen.’ De studentvertegenwoordiger ziet geen voordeel aan het leenstelsel: ‘De opbrengst van het leenstelsel wordt voornamelijk geherinvesteerd in het voortgezet onderwijs, maar niet in het hoger onderwijs, dus de student ziet niets terug voor zijn investering.’

In een persbericht spreekt ook de Landelijke Studentenvakbond haar afschuw uit over het regeerakkoord. ‘We gaan van een economische crisis naar een kenniscrisis en van een staatsschuld naar een studieschuld’, aldus voorzitter Kai Heijneman. De LSVb vindt de bezuiniging op de OV-jaarkaart zeer kortzichtig, omdat er in veel steden een kamertekort is en reizen noodzakelijk is om studeren mogelijk te maken.