[UPDATE]Lagere stukahuur: strop voor verhuurders
Het klinkt als een welkom nieuwtje: door een hervorming in de huursector door Rutte II worden studentenkamers flink goedkoper. Minder leuk voor kamerverhuurders, zij gaan en masse failliet waardoor het kamertekort flink zal oplopen, zo schrijft de Volkskrant deze ochtend.
Het kabinet wil huurprijzen in de toekomst vaststellen aan de hand van de WOZ-waarde van woningen. Deze wordt vastgesteld aan de hand van een jaarlijkse taxatie door de gemeente. Waar dit bij de meeste woningen zal zorgen voor een huurstijging, zullen de meeste studentenkamers juist flink in waarde dalen. Dat is dan weer een voordeel van wonen in een smerig, benauwd kot.
Maar: elk voordeel heeft zijn nadeel. De Landelijke Studentenvakbond en kamerverhuurders betogen dat een dergelijke waardedaling (gemiddeld 23 procent per kamer) de verhuurorganisaties de das omdoet. Vervelend, als er nog een tekort van 33 duizend kamers opgevuld moet worden. Nu al heeft de Delftse organisatie DUWO een streep gezet door de bouw van een nieuwe studentenflat met 520 eenheden.
José Ros, hoofd communicatie van de SSHN, noemt de problemen voor de studentenhuisvesters een onbedoelde uitkomst van het regeerakkoord. 'De mogelijkheden om te investeren in nieuwe complexen wordt ongedaan gemaakt, zelfs het voortbestaan van de organisaties komt in gevaar.' De huisvesters uit de verschillende studentensteden werken aan een alternatief plan om dit gevaar af te wenden. Ros benadrukt dat de huidige SSHN-projecten, zoals het complex boven het nieuwe Doornroosje, niet op de tocht staan.
UPDATE 19 november: Er sijpelen meer berichten door over het opschorten van de bouw van studentenwoningen. Naast de bovengenoemde flat in Delft stopt DUWO ook met de renovatie van een complex in Amsterdam met zo'n 745 woningen. Ook vastgoedbelegger Syntus Achmea zet een streep door campus De Leidsche Schans, een studentencomplex in Leiden met 1500 kamers en sportfaciliteiten. Vanwege de plannen in het regeerakkoord is de bouw niet meer rendabel.