Bussemaker negeert verzet tegen kortingskaart

In een antwoord (.pdf) op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP) geeft Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan dat de maatregelen omtrent de studenten-OV niet zullen wijzigen: de weekend- of weekvergoeding zal per 1 januari 2016 gewoon worden omgezet in een kortingskaart. Hiermee negeert Bussemaker de vijftigduizend handtekeningen die via de website studentenovmoetblijven.nl werden ingezameld. 'De waardering van de maatregel kan in de loop der tijd veranderen', aldus de minister.

De korting op de reisvergoeding is volgens de minister helemaal niet kwalijk, want voor de extra te maken kosten kunnen studenten immers bijlenen. Dat kan zonder problemen, want het nieuwe leenstelsel is volgens de minister heel sociaal. Bovendien geeft zij aan dat er nog onderzoek zal komen naar de gevolgen van alle geplande veranderingen voor studenten.

Overigens verzocht zij gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer haar mede-politici om niet langer negatief te praten over het leenstelsel, want 'we creƫren leenangst met elkaar in het publieke debat'. De minister vindt een studieschuld van dertienduizend euro blijkbaar niet iets om bang voor te zijn.