Studentenraden vrezen voor verdwijnen kleine taalopleidingen

De Nederlandse universiteiten zijn allen verantwoordelijk voor het behoud van opleidingen in kleine Europese talen. Dit stellen de studentenraden van de Nederlandse faculteiten voor Geesteswetenschappen en Letteren in een open brief aan Karl Dittrich, de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Reden voor deze brief is de opheffing van het Roemeens, Fins, Portugees en Hongaars op Nederlandse universiteiten door een tekort aan aanmeldingen. Volgens de studentenraden heeft de VSNU zich niet aan zijn belofte gehouden om kleine taalopleidingen te beschermen, want volgens een verdrag dat zij ondertekenden in 2000 ‘ontleden de kleine talen hun bestaansgrond immers niet alleen aan het opleidingskarakter, maar ook aan het kennisniveau op maatschappelijk relevante gebieden.’

Nina van den Elzen, secretaris van de Facultaire Studentenraad Letteren aan de RU, benadrukt het belang van het behouden van de kleine talenstudies. ‘Vooral met het oog op internationale betrekkingen is het belangrijk dat de specifieke talenstudies blijven bestaan. Bovendien heeft de VSNU zich niet aan zijn belofte gehouden, daarom hebben ook wij de brief ondertekend.’ Studenten van de RU hoeven zich echter geen zorgen te maken, want de talenstudies hier ontspringen de dans.