[UPDATE] Eventuele trajectkaart alleen voor nieuwe studenten

Het geeft in ieder geval hoop. PvdA en VVD gaan onderzoeken of een trajectkaart vanaf 2016 de vervanger kan zijn voor de huidige OV-studentenkaart. Dat meldt het ANP.

In Ruttes regeerakkoord werd het voornemen opgenomen om de studentenkaart vanaf 2016 in te wisselen voor een kortingskaart, maar dat heeft wellicht dramatische gevolgen, zo bleek maandag. Nu gaat men dus ook de mogelijkheden voor een trajectkaart bekijken. Voorwaarde is wel dat de bezuiniging van 400 miljoen wordt gehaald, want 'die opgave blijft als een paal boven water staan', aldus VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is hoopvol, maar kritisch. 'Ik ben blij dat VVD en PvdA inzien dat het geen zin heeft om studenten met een kortingskaart iedere dag op te zadelen met de vraag: "zal ik naar college gaan?"', zegt voorzitter Kai Heijneman. 'Maar de besparing die je denkt te maken ben je haast weer helemaal kwijt door de uitvoeringskosten.' Die administratieve kosten zijn volgens de LSVb'er maar liefst 300 miljoen euro, omdat van iedere student moet worden geregistreerd op welk traject er mag worden gereden. 'Dan haal je dus met de invoering van een trajectkaart 400 miljoen weg bij de studenten en levert het je dus maar 100 miljoen op', redeneert Heijneman.

Update, 7 februari, 14.45 uur: De mogelijkheid op een trajectkaart blijkt niet de enige meevaller te zijn. De afschaffing van het studentenreisrecht treft alleen studenten die in 2016 gaan studeren. Dat betekent dat zowel huidige als aankomende studenten nog gewoon gebruik kunnen maken van het bestaande reisproduct. In het regeerakkoord is een besparing van vijf miljoen euro begroot met de afschaffing van het studentenreisrecht. Pas op lange termijn wordt een structurele bezuiniging van 425 miljoen euro verwacht doordat steeds minder studenten recht hebben op het bestaande reisrecht. Hoewel dit dus al afgeleid kon worden uit het regeerakkoord, zijn de studentenorganisaties LSVb en ISO positief verrast met dit nieuws. Doordat PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis dit nieuws bevestigde, is de bestaande onzekerheid hierover dus definitief weggenomen.