Ga jij volgend jaar in Duitsland studeren?

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, hoopt van wel. Ze wil een verhoging van het aantal studenten dat een buitenlandstudie in Duitsland volgt. Op dit moment kiest slechts een schamel aantal van 1500 studenten daarvoor, terwijl de Nederlandse universiteiten worden overspoeld door een stijgend aantal van 25.000 Duitse studenten. Bussemaker pleit voor Veränderung: ‘We moeten de mobiliteit tussen onze landen beter in evenwicht brengen’, aldus Bussemaker op de conferentie Kansen Verzilveren die afgelopen maandag op de RU plaatsvond.

Het belangrijkste probleem is het gebrek aan interesse voor de cultuur van een buurland, zo stelde Ulrich Grothus, vice-voorzitter van de Deutsche Akademische Austausch Dienst (DAAD), tijdens de conferentie. Andere barrières voor een studie in Duitsland zijn de taal, de gebrekkige aansluiting van studies en diploma’s en onduidelijke informatievoorziening.

Bussemaker wil hier verandering in brengen door het opzetten van een Duitslanddesk en een beurzenprogramma. Op de Duitslanddesk moet alle informatie over studiemogelijkheden en beurzen te vinden zijn. Ook wordt er advies gegeven aan geïnteresseerden. De desk wordt de komende drie jaar gefinancierd door het ministerie van OCW en DAAD.

Voor de beurzen stellen ze 140.000 euro per jaar beschikbaar. Je maakt er kans op wanneer je verblijf in Duitsland 3 tot 10 maanden duurt. Je hebt het gehoord, raus!