SER: Nederland heeft meer importstudenten nodig

Nederland moet meer buitenlandse studenten binnenhalen en ze niet meer laten gaan. Zo luidt het ontwerpadvies van de Sociaal Economische Raad (SER) aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze 'internationale talenten' moeten met name gaten in de arbeidsmarkt opvullen op bijvoorbeeld bètatechnisch gebied. Bovendien zouden internationale bedrijven behoefte hebben aan buitenlandse studenten en zou hun komst de Nederlandse kennisinfrastructuur kunnen verbeteren. Al met al zijn die importstudenten dus gewoon heel goed voor onze welvaart, economie en onderwijs.

Onderwijsinstellingen en bedrijven moeten daarom actief studenten werven over de grenzen. Momenteel komen jaarlijks 56 duizend studenten naar Nederland voor het behalen van een bul, driekwart hiervan keert daarna weer terug naar het land van herkomst. Degenen die blijven, zijn vaak afgestudeerd in andere richtingen dan waar de Nederlandse tekorten zich bevinden.

Dat het blijven van deze hoogopgeleiden de Nederlandse werkzoekenden van de arbeidsmarkt kan verdrukken terwijl er, zoals SER-voorzitter Wiebe Draijer zelf ook weet, veel werkloosheid onder afgestudeerden heerst, is wel een bijkomend nadeel.