[UPDATE] PvdA: 'BSA in derde jaar is onwenselijk'

Na negatieve reacties van D66, SGP, SP en GroenLinks laat ook de PvdA zich nu kritisch uit over het BSA-experiment van minister Jet Bussemaker. PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis noemt het onwenselijk dat studenten in het derde jaar nog moeten voldoen aan een bindend studieadvies. Hij wil het experiment daarom beperken tot het tweede jaar.

De PvdA-fractie is sowieso geen groot voorstander van de plannen. Mohandis: 'Een studie mag geen sprintje worden naar het diploma. Studenten moeten ook de ruimte hebben voor brede vorming, bijvoorbeeld door een bestuursjaar te doen.' Op zijn zachtst gezegd een rare redenatie voor een voorstander van het leenstelsel.

Daarnaast wil de PvdA dat het experiment op maximaal tien procent van het totaal aan studenten in Nederland betrekking heeft en dat er voldoende keuzemogelijkheden overblijven voor studenten die niets moeten hebben van een dergelijk BSA-experiment.

Vanmiddag vergadert Tweede Kamer weer verder met Bussemaker over het BSA-experiment. De RU doet daar voorlopig niet aan mee.

Update 10 april: Nu ook haar eigen partij bedenkingen krijgt bij de maatregel rond het BSA-experiment, wil de minister de Tweede Kamer wel tegemoetkomen. Een Kamermeerderheid is tegen een BSA in het derde jaar en hoewel dit niet haar voorkeur heeft, kan ze er wel mee leven. 'Ik vind het alleszins redelijk, omdat wij dan wel een stap zetten naar versterking in het eerste en tweede jaar.' Haar tegemoetkoming kan ook begrepen worden door het feit dat geen enkele onderwijsinstelling wil experimenten met het BSA in het derde jaar. Hoewel ze het dus niet openlijk toegeeft, moet de minister nu toch ook het besef hebben gekregen dat haar voorstel verkeerd was en op weinig begrip kon rekenen.