Rumoer rond talenstudies leidt tot petitie

De Nederlandse decanen voor Letteren en Geesteswetenschappen moeten er zorg voor dragen dat er een breed aanbod beschikbaar blijft van kleine talenstudies. Dat is de inzet van een petitie die het nieuwe Platform Talenstudies gisteren heeft gestart.

Het is al lang onrustig rond kleine taalopleidingen in Nederland. Een groot aantal taalstudies verdwijnt volledig van Nederlandse bodem, waardoor het niet langer mogelijk is om bijvoorbeeld Portugees, Fins of Hongaars in Nederland te studeren. Volgens facultaire studentenraden is dit niet in lijn met het uitgestippelde beleid van de Vereniging van Universiteiten en bovendien kwalijk voor het kennisniveau op maatschappelijk relevante gebieden.

De petitie is een reactie op een brief van de decanen die op hun beurt reageerden op een rapport van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW constateerde dat het topsectorenbeleid een gevaar is voor met name kleine taalopleidingen. Onzin, vinden de decanen. Het rapport zou 'een aantoonbaar onjuist beeld schetsen' en met de Nederlandse geesteswetenschappen zou het juist uitstekend gesteld zijn. Volgens het Platform Talenstudies lopen de decanen hiermee weg van hun verantwoordelijkheid. De petitie moet hen aansporen toch op de bres te springen voor het behoud van kleine talenstudies.

De petitie is al door zo'n 360 studenten ondertekend. Of veel Nijmegenaren hun digitale handtekening zullen zetten is de vraag, de talenstudies aan de RU lopen namelijk vooralsnog geen gevaar.