'Kamernood neemt af'

De kamernood onder studenten zal de komende jaren iets afnemen. Verwacht wordt dat tot 2021 het aantal studentenkamers harder groeit dan het aantal uitwonende studenten. Vanaf 2016 zal de kamernood duidelijk afnemen, verwacht brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences, waarbij de SSHN ook is aangesloten.

Tot 2021 worden er in Nederland zo'n 18 duizend kamers bijgebouwd. 'We dachten dat de nieuwbouwproductie alleen de groeiende vraag zou kunnen bijhouden, maar er is nu zelfs kans op het wegwerken van tekorten. Goed nieuws voor toekomstige studenten', zegt Kences-directeur Vincent Buitenhuis tegenover de Volkskrant.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) waarschuwt dat er moet worden opgepast met de cijfers uit het rapport dat Kences vandaag presenteert. LSVb-Vicevoorzitter Eduard Schmidt: 'Nog steeds zijn er tienduizenden studenten die geen kamer kunnen vinden. Daarom is het belangrijk dat het tempo erin blijft en er doorgebouwd wordt.' Daarnaast zijn de mogelijke afschaffing van de basisbeurs en ov-studentenkaart niet meegenomen in het rapport. Schmidt: 'Als het aan het kabinet ligt, krijgen studenten in de toekomst geen basisbeurs en ov-studentenkaart meer. Dit zal zeker ook zijn effect hebben op de studentenwoningmarkt.' De LSVb verwacht dat afschaffing van de basisbeurs een run op betaalbare, onzelfstandige kamers zal veroorzaken omdat studenten moeten besparen op hun maandlasten.

Tot 2016 is er een structureel tekort, zo melde LSVb eerder deze maand.