Actievoeren met een trein

Om aandacht te vragen voor de plannen om de OV-studentenkaart af te schaffen, voert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) aanstaande vrijdag actie in de trein. Dit is hard nodig volgens de vakbond: 'studenten worden opgezadeld met hoge kosten en beperkt in hun keuzevrijheid voor onderwijs'.

In aanloop naar het Spoorcollege is er een tool op de website geplaatst. Hiermee kan je berekenen hoeveel het jou zou kosten als er geen OV-studentenkaart meer zou zijn. Studenten die uit Utrecht komen en in Nijmegen studeren zouden volgens het speeltje per jaar drieduizend euro extra moeten betalen. Kom je uit Den Bosch en studeer je in Nijmegen dan ben je jaarlijks 'maar' achttienhonderd euro meer kwijt. De tool vermenigvuldigt een retourtje met korting met tweehonderd, want dat is volgens de LSVb het gemiddeld aantal collegedagen dat je per jaar hebt.

In de trein, die van Den Haag via Delft, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Leiden en terug naar Den Haag rijdt, reizen ook een aantal politici mee. Onder andere PvdA-Kamerlid Mohandis, SP-Kamerlid Jasper van Dijk en CDA-Kamerlid Michel Rog zullen aan boord van de trein in gesprek gaan met geïnteresseerden.

Vrijdag rijdt ANS ook mee met de trein. Je kunt tegen die tijd een verslag op onze website tegemoet zien.