Op kamers bij woningbouwcorporaties

Studenten moeten gemakkelijker huizen kunnen huren die woningbouwcorporaties te koop hebben staan. Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven vanavond voor tijdens het Kamerdebat over de begroting van de woningmarkt. Hoewel de kamernood de komende jaren lijkt af te nemen, zal er tot zeker 2016 een structureel tekort aan studentenkamers zijn. Op dit moment hebben veel woningcorporaties juist moeite met het verkopen van hun huizen.

Verhoeven vindt dat er slimmer moet worden omgegaan met deze situatie. Volgens het Kamerlid zijn er nu te veel regels en eisen die verhinderen dat studenten op kamers kunnen in woningen van woningbouwcorporaties, het gaat dan bijvoorbeeld om maximum huurbedragen en toelatingseisen. Hij zal aan Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, vragen of hij wil nagaan of het mogelijk is om deze eisen opzij te zetten.

Volgens een woordvoerder van D66 gaat het vooralsnog alleen om een oproep: 'We roepen de minister op om deze mogelijkheid te bekijken, zodat er een concreet plan kan komen.' Het is niet bekend hoe lang studenten gemiddeld in een dergelijke huurwoning kunnen blijven wonen en hoe veel zij aan huur zullen betalen. 'Het is lastig om iets te zeggen over de huur, het gaat niet om één type woning. We willen natuurlijk wel een redelijke opzegtermijn.'

Het debat over de begroting van de woningmarkt begint om half zeven vanavond. Tijdens dit debat zal de minister reageren op het voorstel van D66.