[Update] Toekomst excellentieprogramma's onder de loep?

Vandaag vindt de Summit Excellentie plaats in Amsterdam. Op de bijeenkomst, die georganiseerd wordt door de Hogeschool van Amsterdam en het Sirius Programma, delen onderwijsinstellingen de ervaringen met de excellentietrajecten en praten zij over de toekomst van het Honoursprogramma.

Vanmorgen is tijdens de bijeenkomst een manifest aangeboden aan Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarin de toekomstvisie van het Honoursprogramma beschreven staat. Deze visie is door rondetafelgesprekken met studenten, docenten, beleidsmakers, projectleiders en mensen uit het bedrijfsleven tot stand gekomen. Ook de rector van de RU, Bas Kortmann, zal vanmiddag deelnemen aan het debat ‘The best way to predict the future is to design it’.

Afgelopen jaar kwam kritiek op het paradepaardje van de RU vanuit de Universitaire Studentenraad (USR). Een notitie van de USR trok de uitdaging van het interdisciplinaire Honoursprogramma in twijfel. Dit programma kent relatief weinig verplichtingen, sommige cursussen komen overeen met reguliere eerstejaarsvakken en er worden veel studenten aangenomen voor het excellentietraject. Wellicht zorgt de bijeenkomst van vandaag ook voor veranderingen in het Nijmeegse programma.

Update 2 oktober 16.06: Tijdens de conferentie is bekend geworden dat Nijmegen de volgende Summit Excellentie zal organiseren.