Geen collegegeld meer in Duitsland

Terwijl in Nederland het studeren steeds duurder wordt, hoef je nu in Duitsland nergens meer collegegeld te betalen. De deelstaat Nedersaksen heeft als laatste deelstaat het collegegeld afgeschaft.

Volgens Dorothee Stapelfeldt, senator in Hamburg, is het vragen van collegegeld onrechtvaardig, omdat dit jonge mannen en vrouwen kan ontmoedigen te gaan studeren. In deze stad werd het collegegeld in 2012 al afgeschaft. Dr. Marcus Hoppe van het Internationaal Bureau van de Leibniz-universiteit in Hannover vertelt dat er ook praktische redenen voor deze maatregel zijn. Het aantal internationale studenten in deze staat was minder dan in de andere deelstaten en internationale studenten zijn goed voor het aanzien van universiteiten. Zo zorgen de buitenlanders ervoor dat universiteiten stijgen op de wereldranglijst.

Of de afschaffing van het collegegeld daadwerkelijk meer internationale studenten gaat opleveren, is nog maar de vraag. Tot nu toe is het aantal aanmeldingen vanuit het buitenland niet echt gegroeid. Hoppe denkt dat dit ligt aan het gebrek aan marketing en de taalbarrière.