Collegegeld in Vlaanderen toch minder verhoogd

Het Vlaamse collegegeld stijgt aankomend collegejaar van 619 euro naar 890 euro. Dat voorstel deed de Vlaamse regering gisteren.

Het parlement moet de verhoging van het studietarief nog goedkeuren. Omdat de regering de meerderheid heeft in het parlement wordt hier geen weerstand verwacht. De Vlaamse regering vindt het ook aanvaardbaar om het collegegeld in beperkte maten te verhogen omdat de privé-inbreng in vergelijking met de andere Europese landen laag is, dat is 10 procent tegenover een gemiddelde van 31 procent. Na het opschroeven van het studietarief behoort Vlaanderen nog steeds tot de goedkope landen om te studeren.

Het nieuwe tarief geldt niet voor iedereen, een sociale toets zorgt ervoor dat studenten uit gezinnen die het minder breed hebben, ook kunnen gaan studeren. Studenten die een beurs krijgen omdat hun ouders te weinig verdienen, betalen 105 euro. Ook studenten die net boven de inkomensgrens zitten betalen als 'bijna-beursstudent' minder geld voor de opleiding. Een jaartje studeren kost hen 470 euro.

De Vlaamse Vereniging van Studenten reageert bezorgd, ze vinden dat studenten op deze manier meer moeten betalen voor minder kwaliteit. Naast het verhoogde collegegeld wordt bespaard op studentenvoorzieningen. De studenten gaan in België op 5 november de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen en het verhoogde inschrijfgeld.

Ondanks de enorme stijging is studeren in Vlaanderen veel goedkoper dan in Nederland, waar studenten bijna tweeduizend euro betalen voor een jaartje in de collegebanken.