Worden de onderwijshervormingen van de UvA landelijk?

Vandaag beloofde de UvA al dat er een student-lid aan het CvB zal worden toegevoegd. De demonstranten lijken dus al een eerste eis tot democratisering te hebben bereikt. Alle taalopleidingen zullen daarnaast twee jaar onveranderd blijven bestaan en er zal meer geld worden gereserveerd voor Geesteswetenschappen. Bovendien spreekt vandaag een delegatie van de Maagdenhuisbezetters met minister Bussemaker van Onderwijs.

Ook Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, zal bij het gesprek met de minister aanwezig zijn, evenals ASVA-voorzitter Noeri van den Berg, Tariq Sewbaranansingh, voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA, Bungehuisbezetter Harriet Bergman en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Hoven gaat ervan uit dat er landelijke maatregelen zullen vloeien uit het gesprek: ‘De minister gaat over het landelijke beleid en moet nu de verantwoordelijkheid nemen. Het kan niet zo zijn dat Louise Gunning naar Den Haag wijst en Bussemaker weer terug naar Amsterdam. Bij de protestmars en bezetting gisteren waren ook studenten uit andere steden zoals Utrecht aanwezig. Dit is allang geen Amsterdams probleem meer.'

Gisteravond waren er tijdens de vergaderingen al verschillende stemmen te horen die de Maagdenhuisbezetting als het begin zagen van een landelijke democratisering van universiteiten in Nederland. Vaak werd hierbij verwezen naar de Universiteit van Leuven, die een verkozen rector heeft. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen hebben al opgeroepen tot een oprichting van De Nieuwe Universiteit Groningen.

ANS belichtte al eerder over mogelijke democratisering op de universiteit. AKKUraatd pleit al langer voor een student-lid in het CvB op de RU. ANS belichtte daarnaast de meningen van zowel dr. Freddy Mortier, verkozen vicerector aan de Universiteit Gent als de toenmalige rector magnificus Bas Kortmann.