Young & United strijdt voor onderbetaalde jongeren

Het is een herkenbare situatie: je spendeert op je vrije zaterdag uren achter de kassa van de plaatselijke buurtsuper of counter van de McDonald's, en dit alles voor een schijntje. Jongerenbeweging Young & United vindt dat dit wel eens afgelopen moet zijn en strijdt voor een minimumjeugdloon en meer fulltimebanen, zo meldt de Volkskrant vandaag.

Werkende Nederlandse jongeren krijgen slechts een schamele 45,5 procent van het minimumloon voor volwassenen, waarmee Nederland de kroon spant in vergelijking met andere landen. Om hier een definitief einde aan te maken, vindt vanavond de kick-off van de actiegroep plaats, waarin onder andere de resultaten van een door Young & United afgenomen enquĂȘte worden gepresenteerd. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat 86 procent van de jongeren een acceptabeler (minimum)loon en een vast contract wil. Dit is misschien een inkopper, maar niet vreemd aangezien 74 procent op dit moment onzeker is over zijn of haar contract. De lage lonen hebben als gevolg dat jongeren, met name de groep die fulltime werkt, moeilijk op hun eigen benen kunnen staan.

De acties van Young & United worden in ieder geval al gesteund door de FNV en een groot aantal (jongeren)organisaties, maar hoeveel invloed de protesteerders daadwerkelijk gaan hebben op de arbeidsvoorwaarden, zal nog moeten blijken.