Geen saldo? Gewoon je ov-chipkaart kraken

Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben een lek gevonden in de ov-chipkaart, waardoor de vervoerspas zonder al te veel inspanning kan worden gekraakt. Dit meldt De Gelderlander.

Normaal kost het meerdere weken om de kaart te kraken, maar dankzij het lek kan de chip al binnen enkele minuten worden versleuteld. Volgens RU-onderzoeker Carlo Meijer, de ontdekker van het lek, kun je alles wat op de kaart staat aanpassen. Zo kun je instellen dat je permanent ingecheckt blijft of verhoog je zonder al te veel moeite je saldo. Studenten met snode plannen die het wel zien zitten om de kaart te kraken, hebben hiervoor helaas een kaartlezer en specialistische software nodig.

De onderzoekers zullen de precieze details van hun ontdekkingen in augustus publiceren. Ondertussen zegt Trans Link Systems (TLS), uitgever van de ov-kaart, machteloos te staan tegenover het lek. De enige manier om fraudeurs te stoppen, is het blokkeren van de kaart nadat men erachter is gekomen dat ermee wordt gesjoemeld. TLS is bang dat na de publicatie van het artikel de fraude alleen maar verder zal oplopen.