Meerderheid Tweede Kamer wil gelijke collegelden

De Tweede Kamer wil af van het experiment waarmee het hoger onderwijs kan afwijken in de hoogte van het collegegeld. Dat meldt NU.nl.

Coalitiepartner VVD wil dat excellente studenten die een traject doen bovenop de normale studie, daar meer collegegeld voor betalen. Tijdens het vorige kabinet zijn hier afspraken over gemaakt tussen het kabinet, hoger onderwijs en universiteiten, maar door de invoering van het leenstelsel is het experiment in de ijskast gezet. Als het aan PvdA, de SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren ligt, blijft het plan voor zogeheten collegegelddifferentiatie daar ook.

'Het voorstel houdt geen rekening met de achtergronden van studenten. Je hebt dan straks een opleiding communicatie en excellente opleiding communicatie voor wie het kan betalen', aldus PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis tegen NU.nl.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker ziet op dit moment geen reden om te experimenteren met het collegegeld, maar dat moet ze nog wel met de Kamer afstemmen. Daar is een meerderheid tegen het experiment dus dat zou goed moeten zitten. Pieter Duisenberg van de VVD vindt het terugtrekken van het experiment hetzelfde als het niet nakomen van afspraken: onbetrouwbaar.

Voor studenten zou het voordeliger zijn als het experiment er niet komt: dan hoef je voor je Honours-diploma niet extra geld neer te leggen bovenop het collegegeld.