Amfibievoertuig in de Waal?

Het idee van een vervoerend vaartuig blijft de stad Nijmegen maar interesseren. Nadat er eerder al werd gesproken over een mogelijke waterbus, lijkt de optie voor een heus amfibievoertuig zelfs tot de mogelijkheden te behoren. Bert Jeene, wethouder van onze Waalstad, is zó geïnteresseerd in het voertuig dat hij het in de toekomst als vervoersmiddel in Nijmegen ziet.

'Het is op zich een heel leuk idee om de amfibiebus in de Waal te laten varen. We wilden eigenlijk al tijdens de Vierdaagse iets met de amfibiebus doen, maar toen was er geen exemplaar beschikbaar,' aldus Jeene. Bovendien is het voertuig in Nijmegen ontwikkeld, wat de aanschaf ervan eveneens extra aantrekkelijk maakt. Over een praktisch doel is echter nog niet goed nagedacht: 'Het is technisch een vernuftig ding en ook nog eens een Nijmeegs idee. Maar wat het praktisch kan betekenen voor de stad is nog onduidelijk.'

Toch lijken de mogelijkheden schier eindeloos, aldus Jeene. 'We zouden de bus als toeristische attractie kunnen gebruiken. Maar hij is nog breder inzetbaar, bijvoorbeeld als veer van Nijmegen-Noord naar het centrum. We staan nu nog aan het begin van het ontwikkelen van ideeën. In het najaar gaan we het nog eens goed bekijken.' Het amfibievoertuig kan over land een snelheid van tachtig kilometer per uur bereiken, terwijl het op het water twaalf kilometer per uur bereikt. 45 personen zouden zich kunnen laten vervoeren.

Alle jongetjes die graag soldaatje spelen, net als wethouder Jeene, zullen in de toekomst dus wellicht hun hart kunnen ophalen in de Keizerstad.