Kamernood ten einde?

Afgelopen dinsdag werd bekend dat de bouwvergunning voor het nieuwe SSHN-complex Mariënbosch rond is. Hoewel het een ontwerpvergunning betreft, hoopt Max Derks, directeur van de Nijmeegse studentenhuisvester, in februari nog te kunnen beginnen met bouwen. Voor eind 2013 zou het complex 350 nieuwe studentenwoningen op moeten leveren.

Derks geeft aan 'goed uit de voeten te kunnen' met de toezeggingen van de gemeente. Het is nog niet geheel zeker dat de SSHN half februari kan beginnen met de bouw. Omwonenden moeten nog worden geïnformeerd en er lopen nog gesprekken met de aannemer over details. Ondertussen worden er ook nieuwe studentenkamers gebouwd bij het toekomstige onderkomen van Doornroosje en de Sperwerstraat in Nijmegen-West. Als de huidige drie projecten in gebruik worden genomen, zou de eerdere doelstelling om in 2015 het tekort aan studentenwoningen op te lossen zijn behaald.

Op aandrang van de RU, de HAN en de gemeente heeft de SSHN haar ambitie echter naar boven bijgesteld. Derks gaf eerder al aan dat er 250 extra woningen nodig zullen zijn om de woningnood onder studenten op te lossen. Over locaties wil de directeur echter nog niets zeggen, maar 'vanaf begin 2012 bereiden we de realisatie van die nieuwe woningen voor'.

Derks verwacht dat daarmee de kous af is. Hij houdt echter wel een slag om de arm. 'De verwachting is nu dat studentenaantallen ook na 2015 blijven groeien, maar met de huidige onderwijsbezuinigingen en economische crisis moeten we jaarlijks gaan kijken hoe deze prognoses zich ontwikkelen en hoe we daar op inspelen.'