Asbest aangetroffen in Vossenveld

Een vervelend bericht voor de bewoners van wooncomplex Vossenveld. Ditmaal geen aankondiging van het verdwijnen van de gemeenschappelijke ruimte, maar een melding (.pdf) van asbest in de gangen van Vossenveld.

De SSHN liet dit jaar een preventief onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in de SSHN-woningen die voor 1994 zijn opgeleverd. Uit dit onderzoek blijkt dat er in de gangen van Vossenveld materiaal met bruin asbest is gebruikt. De bewoners van andere SSHN-panden hoeven zich geen zorgen te maken: daar is geen asbest aangetroffen. Ook in de zelfstandige eenheden van Vossenveld is geen schadelijk materiaal gevonden.

Asbest vormt een gevaar voor de gezondheid  wanneer losse asbestvezels worden ingeademd. Hoewel het asbesthoudend materiaal in Vossenveld is bedekt met een laag verf, is er toch een verhoogde aanwezigheid van asbestvezels in de lucht aangetroffen. Directeur van de SSHN, Max Derks, reageert aan de telefoon: ‘Het gaat hier om een indirect risico. Omdat de asbestvezels op de grond liggen, wordt het niet ingeademd.’

Ondanks het beperkte risico (.pdf) drukt Derks zijn spijt uit: ‘Anno 2012 hoort dit niet in gangen van een woning thuis.’ Vanochtend om 8 uur werd een vervolgonderzoek gestart. Naar advies van de GGD hoeft het gebouw niet ontruimd te worden. Aan de hand van de uitkomst van verder onderzoek wordt er een plan gemaakt om de asbest op verantwoorde wijze te verwijderen.

In de loop van volgende week is er meer duidelijkheid wanneer de verwijdering zal plaatsvinden.