[UPDATE]Doornroosje toch niet tegen de vlakte?

Een aantal weken terug meldden we dat Doornroosje wellicht tegen de vlakte gaat als de nieuwbouw is gerealiseerd. Nu is er echter toch hoop voor het kleurrijke pand. Er wordt bekeken of het pand kan worden behouden.

Dat doet ze naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over de eventuele sloop. Velen vinden dat pand moet worden behouden. Zo schreef muziekjournalist Alex van der Hulst een stuk pleidooi waarin hij het het bestaansrecht van het pand verdedigde. 'Een stad waar al zo veel historie verloren is gegaan, waar zo veel grijze blokkendozen verrijzen, waar een taboe op kleur lijkt te zijn. Laat het popmonument van Nijmegen staan', zo schreef (.pdf) hij.

Aan die oproep wordt nu wellicht gehoor gegeven. BOEi, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het herbestemmen van industrieel erfgoed, gaat kijken of er mogelijkheden zijn om Doornroosje een nieuwe functie te geven. Gedacht moet worden aan een plek waar mensen uit de creatieve sector aan de slag kunnen. Wanneer BOEi klaar is met het onderzoek, is niet bekend. De stichting was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Update 10.45 uur: Rinkjan Postma, werkzaam bij BOEi, legt de plannen uit. 'We hebben dit plan zelf voorgesteld aan de wethouder na een debat in LUX over historisch erfgoed. Het lijkt ons een prima plek voor fotografen, webdesigners en andere mensen die werkzaam zijn in de culturele sector. Het onderzoek is uit eigen initiatief gestart, dus niet in opdracht van de wethouder. Daarom is er op dit moment nog geen geld voor het onderzoek.' Het onderzoek heeft volgens Postma ook zonder geld nut. 'Je kunt al vrij snel zien of het pand een nieuwe functie kan krijgen. Met Doornroosje kan dit waarschijnlijk wel, omdat het pand altijd is gebruikt.' Postma verwacht over een half jaar zijn eerste bevindingen aan de wethouder te kunnen voorleggen, 'als de plannen dan serieuzer worden hebben we wel geld nodig voor een herbestemmingsplan.'