Meijer: 'uitspraken VSNU voorbarig'

Het College van Bestuur vindt de uitlatingen van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) over het regeerakkoord 'voorbarig'. Dat zei collegevoorzitter Gerard Meijer vanmiddag tijdens de Gemeenschappelijke Vergadering (GV).

'Ik wil hier in deze vergadering in alle duidelijkheid zeggen dat wij als universiteit de uitlatingen van de VSNU voorbarig vinden.' Hiermee doelt Meijer op de reactie die de VSNU vorige week de deur uit deed over het regeerakkoord. De VSNU zei dat universiteiten 'overwegend positief' zijn over het regeerakkoord, terwijl er structureel 1,2 miljard uit de portemonnee van studenten wordt gevist.

Volgens Meijer was het bericht van de VSNU 'niet goed teruggekoppeld naar de universiteiten'. Het valt volgens hem nog maar te bezien of de plannen positief uitpakken voor universiteiten. 'Op veel punten moeten we afwachten wat het effect is, ook wat betreft de studenten nu er een sociaal leenstelsel op handen is.'

Overigens zijn de uitspraken van de VSNU niet het enige waar het CvB ontevreden over is. Er komt een nieuw mailsysteem op de RU voor het falende Share. Volgens CvB-lid Anton Franken zorgde de invoering van Share op de universiteit 'keer op keer' voor problemen. De RU gaat nu gebruik maken van Exchange-2010, voor de gehele migratie is 600 duizend euro vrijgemaakt. Het College zal later met meer informatie over het nieuwe systeem komen, maar Franken verwacht dat het nog een jaar tot anderhalf jaar duurt voordat het systeem compleet is uitgerold.