Aanbod Nijmeegse kamers met helft gestegen

Nog steeds geen kamer? Dan kom je of niet door de vleeskeuring, of je bent te kieskeurig. Aan het aanbod ligt het in ieder geval niet, want in Nijmegen zijn het afgelopen jaar de helft meer kamers online in de uitverkoop gedaan dan in 2011. Dit blijkt uit het jaarrapport van Kamernet.nl, waar zo'n 70 procent van alle vrijstaande kamers wordt aangeboden.

In 2011 werden in de Keizerstad 4,824 kamers aangeboden via de online kamerzoeker, in 2012 waren dat er maar liefst 7.427. Bovendien zijn de kamers groter en duurder geworden. Waar je in 2011 18 vierkante meter leefruimte had, kun je daar nu de oppervlakte van een ruime IKEA-kast bij optellen. De gemiddelde huurprijs lag in 2011 op 342 euro. Afgelopen jaar betaalden nieuwe inwoners zo'n 8 procent meer.

Hoe verhouden de Nijmeegse cijfers (.pdf) zich tot de landelijke cijfers? In ieder geval steeg het aantal aangeboden kamers in Nederland met ongeveer 23 procent ten opzichte van 2011, Nijmegen zit daar dus flink boven. Ook stegen de landelijke huurprijzen met 10 procent en de kamergrootte met 14,3 procent.

Reden voor de stijging is vermoedelijk de crisis. 'Denk aan mensen die wegens hoge lasten toch de zolderverdieping gaan verhuren, of onder de leegstandswet hun huis of een deel van hun huis verhuren aan studenten', aldus Jeroen Muller, directeur van Kamernet.nl.