Nijmeegse Fractie dient motie in over kamerbewoning

De Nijmeegse Fractie heeft gisteravond in de gemeenteraad een motie ingediend om de omzetting van gezinswoningen naar kamerbewoning in Nijmegen aan banden te leggen, zo meldt Omroep Gelderland. De partij werd daarin gesteund door de SP.

Volgens de partijen is er een groeiend aantal woningen dat wordt omgezet naar kamerbewoning en dit leidt tot problemen. Zo zou er veel overlast zijn en zou de sociale cohesie in de wijken worden verslechterd door woningen met kamers. Een oplossing? 'Misschien met quotering', aldus Ben van Hees, fractievoorzitter van De Nijmeegse Fractie.

Het College van Burgemeester en Wethouders wees de motie af en de gemeenteraad heeft de motie eveneens verworpen. Volgens wethouder Van der Meer (GroenLinks) is er inderdaad sprake van een groeiend aantal panden met kamers, maar is dit niet zo erg. 'Het alternatief is leegstand en daar zit ook niemand op te wachten', aldus de wethouder. Bovendien valt het aantal overlastmeldingen dat bekend is bij de gemeente mee, volgens Van der Meer zijn er zo'n tien overlastmeldingen per jaar, 'ook nog eens verspreid over de hele stad'. Strengere beleidsregels zijn dus niet nodig, alhoewel de gemeente studenten wel in de gaten houdt.

Van Groningse toestanden is in Nijmegen dus nog geen sprake. Overigens werd het debat over de kamerbewoning nog ruw verstoord door een opgefokte overlastmelder, dat gebeurt op de band zo rond 1.11.00.