[Update] Gemeenteraad: sociëteiten open tot 4 uur

Een meerderheid in de gemeenteraad wil dat sociëteiten van studentenverenigingen tot 4 uur 's nachts open kunnen blijven en dat er tot 8 uur 's ochtends alcohol mag worden geschonken. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) was van plan om sociëteiten nog maar tot middernacht alcohol te laten schenken. Ze wilde een strikt onderscheid maken tussen commerciële horeca en zogenaamde 'paracommerciële' instellingen, waaronder sportclubs en studentenverenigingen vallen. Een meerderheid wil nu dat de venstertijd wordt vastgesteld op 4 uur 's nachts: de sociëteiten hoeven dan nog niet dicht, wel is het zo dat er geen nieuwe studenten naar binnen mogen.

Afgelopen vrijdag kwam er veel verzet van studentenverenigingen, het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (BOS) en Nijmeegse politieke partijen. GroenLinks, D66, CDA en VVD hebben een amendement opgesteld, bij elkaar hebben ze 18 van de benodigde 20 zetels. Hoogstwaarschijnlijk zal de Partij van de Arbeid dit amendement ook steunen. Joost van der Geest (CDA), een van de opstellers van het amendement: 'Studentenverenigingen maken de stad mooier. Als zelfs sociëteiten niet meer kunnen, dan draaien we de studentenstad Nijmegen echt de nek om.'

Daarmee is dit plan in ieder geval van tafel. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met de Happy Hours, B en W wil deze ook aan banden leggen.

PvdA is ook tegen verplicht dichtdraaien bierkraan om 00.00 uur bij clubhuizen en studentenverenigingen. Dus meerderheid @raad024 is tegen.

— Rinus Janssen (@rinusjanssen) November 16, 2013

Update 13:00 uur: De Partij van de Arbeid steunt niet alleen het amendement, ze zal het zelfs ondertekenen. Daarmee zijn er minimaal 26 van de 39 raadsleden voor dit voorstel om de sociëteiten tot 4 uur 's nachts open te houden. Kantines van sportverenigingen zijn overigens ook gered. Zij mogen wat de meerderheid van de gemeenteraad betreft, iedere dag tot 1 uur 's nachts open zijn en alcohol schenken. Het hele amendement is hier te vinden.