[UPDATE] 'De RU is gewoon zeer goed'

Wat intimi allang wisten, is nu ook bevestigd door de reviewcommissie voor hoger onderwijs: de RU is gewoon zeer goed. Althans, dat schijnen de prestatieafspraken die het wil maken met Halbe Zijlstra te zijn.

Afgelopen zomer leverde de RU haar verplichte prestatieafspraken in (.pdf) bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarin staat vermeld welke 'supergoede' ambities de RU heeft tot 2015 wat betreft onderzoek en onderwijs, bijvoorbeeld het verhogen van het aantal contacturen in de bachelor naar 15 uur per week, de invoering van een bindend studieadvies en het schrappen van 17 masters. Staatssecretaris Halbe Zijlstra stelde een speciale reviewcommissie in die een advies moest uitbrengen over de plannen van de universiteiten en de uitkomst werd vandaag bekend: de afspraken met de RU krijgen het predikaat 'zeer goed'.

De commissie oordeelde (.pdf) op basis van ambities, zwaartepuntvorming (aansluiting bij EU-programma's zoals Horzion 2020) en uitvoerbaarheid. Ze vindt met name dat de RU duidelijke keuzes maakt wat betreft onderwijskwaliteit en studiesucces. De afspraken over verbetering van de onderwijskwaliteit, zoals het verhogen van de aantal docenten met een Basiskwalificatie Onderwijs van 38 naar 75 procent en verhoging van het aantal studenten dat zich aansluit bij de Honours Acadamy zijn wellicht te ambitieus, want ze 'vragen naar het oordeel van de commissie een forse inzet'.

De uni doet dus braaf van Halbe zegt en wordt beloond met een koekje in de vorm van zakgeld.

Update: In de rest van Nederland blijkt het predikaat 'zeer goed' meer regel dan uitzondering. Naast de RU scoren de Rijksuniversiteit Groningen, de TU Delft, de Universiteit Leiden, Maastricht University, de Universiteit Twente, de TU Eindhoven en de Wageningen Universiteit 'zeer goed'. Acht van de dertien Nederlandse universiteiten hebben dus de allerbeste prestatieafspraken van Nederland. Zelfs dat is overigens niet helemaal waar, aangezien de Universiteit Utrecht als enige een 10 met een griffel van de commissie heeft gekregen: 'excellent'. Gewoon 'goed' zijn de beide hoofdstedelijke universiteiten (Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit), de Tilburg University en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Conclusie: in de waardebepaling van de reviewcommissie is 'goed' slecht en 'zeer goed' middelmatig. Wel blijft de RU volgens Halbes normen de beste universiteit van Nijmegen. Niet de beste instelling, trouwens, want de HAN haalt met 'excellent' toch net iets betere cijfers.